Oedeemtherapie
Oedeem- en fibrosegrepen zijn speciale handgrepen die de oedeemtherapeut toepast bij bepaalde lymfoedeemgradaties. Door middel van oedeemgrepen kan lymfvocht door het weefsel heen worden geleid naar een plaats waar het gemakkelijker wordt opgenomen. Met fibrosegrepen kan verhard weefsel ("fibrose") soepeler worden gemaakt.
Bewegings- en ademhalingsoefeningen
De therapeut leer u specifieke bewegings- en ademhalingsoefeningen aan, die de afvoer van lymfvocht bevorderen.U kunt dit proces verder stimuleren door de oefeningen thuis zelf te doen. Beweging stimuleert namelijk de lymfvaten,waardoor overtollig vocht wordt afgevoerd. Voldoende bewegen is dus belangrijk, maar let er wel op dat u overbelasting van het lichaam voorkomt.
Wat zijn de verschijnselen ?
Klachten als zwelling, een vermoeid of zwaar gevoel, pijn, tintelingen, beperkingen in de beweging, beperkingen in het dagelijks functioneren, huidafwijkingen en verhoogde kans op infecties. De huidafwijkingen bestaan aanvankelijk alleen uit een bleke verdikking en smetplekken in plooien, later kunnen wratachtige verhoorningen of zweertjes met lekkend lymfevocht ontstaan.
Infectie
Als er infectieverschijnselen optreden bij lymfoedeem (roodheid, warmte, zwelling, pijn, bewegingsbeperking en vooral de eerste keer hoge koorts), is het wenselijk snel een arts te raadplegen. Na een doorgemaakte wondroos (erysipelas) is het raadzaam om een antibioticumkuur in uw bezit te hebben.
Ambulante compressietherapie
Deze therapie is een combinatie van zwachtelen en bewegen. Om het effect van de behandeling te behouden, worden ledematen ingezwachteld. In combinatie met compressietherapie is het van groot belang dat u bewegingsoefeningen doet. Als het oedeem na verloop van tijd niet verder afneemt, dan wordt er een therapeutisch-elastische kous aangemeten.